Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Wendolene

2. 3. 2009 22:37
Prechylovani cizich prijmeni je uchylka

Jde o to respektovat prijmeni cizinek a nekomolit jejich prijmeni, je slusne oslovovat lidi tak, jak se predstavi. To, ze by Cesi nerozumeli, zda jde o zenu ci muze, je jenom vymluva lenosnych lidi, kterym se nechce myslet. Jde to i bez ova. Prvni damy Michelle Obama prijede do Prahy. Herecka Ryan okouzlila Colina Firtha ( muzske prijmeni se sklonuje) atd. Jde uvest titul one damy ci napsat pani pred prijmeni. Jde to, chce to jenom myslet a respektovat ostatni. Jak by Cesi jeceli, kdyby cizinci rikali Wenceslaus Clause ci Dagmar Havel. Slovensky tisk uz v dnesni dobe neuvadi podobne patvary a respektuje cizinky, takze pise o Kate Winslet, ktera vyhrala Oscara atd.

0 0
možnosti

captain cook

4. 3. 2009 3:03
Re: Prechylovani cizich prijmeni je uchylka

Samozrejme, ze se predevsim jedna o respekt.

Zajimave, ze v clanku o Michelle Obama si pan redaktor zvolil kratsi prechylenou verzi jejiho prijmeni. Proc? Normalne totiz Obama+ova = OBAMAOVA. Kdyz nasilne prechylovat vsechno co (i jen obcas) nosi sukne, tak proc najednou menit pravidla? Odvozeno zpetnym smerem, Obamova je prechylena forma od OBAM, ne ObamA.

http://zpravy.idnes.cz/do-ceska-prijede-i-prvni-dama-usa-michelle-obamova-fb5-/zahranicni.asp?c=A090302_182932_zahranicni_stf

Tem, kdo jsou skalopevne presvedceni, ze bez prechylovani by nepoznali muze od zeny, silne doporucuji si vsude v clanku dosadit  skutecne prijmeni americke prvni damy tj. Obama.  Pak si jen tak na zkousku predstavte, ze nejaky pan Obama z clanku je naprosto neznamy clovek, o nemz jste dosud neslyseli. Pak si cely clanek znovu prectete. Jeste nekdo bude potom tvrdit, ze ma potize rozumet jestli chlap nebo zenska?

0 0
možnosti
  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2413x
"Neduživý, kosmopolitní, židofilní, plutokratický, odnárodněný intouš v žoldu cizího kapitálu."(Nick petr_sleder v diskusi o mém článku. Děkuji za odhalení!)
Narodil jsem se v Českých Budějovicích v roce 1973, ale od dětství žiju v Praze. Studoval jsem politologii, filosofii a češtinu. Připravil jsem k vydání asi desítku knih z oboru, především v nakladatelství OIKOYMENH. Hraji a režíruji divadlo v divadelním spolku Tréma 29, napsal jsem dvě divadelní hry (aktovku Majitelé a celovečerní Přátele žehu), třetí je rozepsaná. Spolupracuji s e-zinem Vinohrady.cz a snažím se pomáhat migrantům v rámci neziskovky Berkat. Živím se jako komerční grafik a tiskař.