Diskuse

Co Vávra neřekl

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

radek pavlovic

14. 1. 2009 10:43
Dávám karmu...

Hezký napsaný článek, se kterým se dokážu ztotožnit. Vávra je i podle mého pochybný fenomén české kinematografie

0 0
možnosti

bourbon

11. 1. 2009 16:36
světově uznávaný Forman, jeho integrita

Kdysi, za Velké televizní kriíze, pronesl Miloš Forman v ČT novoroční přípitek. Kýčovitě tam tvrdil, že český národ vždycky táhli vzhůru umělci, zatímco politikové byli samá špína. Nikdy asi neslyšel o Karlu Havlíčkovi Borovském, T. G. Masarykovi a dalších. Uměleckou integritu snad Forman má, ale intelektuální integritu a elementární historické vzdělání zjevně postrádá.

0 0
možnosti

della

11. 1. 2009 14:16
myslím, že

p. Vávra je trochu ješitný (jako ostatně skoro všichni muži), na druhou stranu si aspoň nehrál na hrdinu. Dnes je totiž děsně moderní vykládat o sobě jakej jsem byl kabrňák a jak jsem komoušům zatápěl...Člověk se pak akorát diví, že se socialismus tak dlouho udržel, když byli všichni takoví disidenti. To je fakt směšný.

0 0
možnosti

PeTaX

11. 1. 2009 5:24
Bravo

pane Tarnovský. Je třeba neustále říkat tyto věci nahlas. Jak se výsostný talent dá zaprodat za hrst čočky.

0 0
možnosti

meyla

10. 1. 2009 23:35
Mám podobný pocit...

Pane Tarnovský, měl jsem naprosto stejný dojem – jeho mentorování o etice a bohorovnost, s kterou skloňoval „české uhejbání“ mne jen utvrdily v dojmu, že je ten televizní formát špatný. Žádná reflexe, jen názor umělce (který, řekněme si upřímně, je často směsí zábavných mýtů, odtržených od reality – viz jeho odsouzení Haase a profitu, jako by jeho filmy nic nestály). Stály, navíc za komunistů to byly peníze daňových poplatníků a třeba ty Dny zrady, to je opravdu mistrná mystifikace (na DVD doplněná Krampolem o jeho současné výlevy, to je také zážitek), kterou musel bolshevik ocenit, i kdyby nechtěl. Naproti tomu Romance pro křídlovku je fajn, ale ta balance Vávrových děl v tom dokumentu dost viditelně chyběla. Ke své škodě.

0 0
možnosti

ce4you

10. 1. 2009 22:26
Trochu ubohy ...

Jiste, na svuj nazor mate pravo, ale prijde mi trochu ubohy. Nezapominejte, ze Vavra je o 21 let starsi nez napriklad Forman, takze v zatimco ten v 68. utikal v plne sile a v nejlepsich letech, tak Vavrovi bylo v te dobe 57 let a to uz se utika spatne...

Urcite si nektere filmy mohl odpustit a neni jich vyslovene malo, ale beru to jako dan, ze pak mohl natocit i skvosty jako Kladivo nebo Romanci. Kazdy hold neni revolucionar a utocit na nej je stejne nesmyslne jako na ucitele dejepisu, kteri take museli detickam vykladat "oficialni" stanoviska. Vam se to keca, kdyz jste si uzil maximalne posledni leta komunismu (ja take), a proto bych si netroufl odsuzovat nekoho za to, jak se zachoval v obtiznych obdobich, kdy slo realne o zivot.

0 0
možnosti

ce4you

10. 1. 2009 22:28
Re: Trochu ubohy ...

P.S. Ten televizni cyklus je o 60. letech a tam Vavra svymi nejlepsimi dily patri bez nejmensich pochybnosti.

0 0
možnosti

Todd Bertuzzi - verze 2

10. 1. 2009 22:24
Na druhou stranu si Vávra na nic nehraje

a přímo říká, že se s různými režimy snažil koexistovat. Není každý  hrdina jako Mašínové. Na druhou stranu to není zase takovej vocas jako komunistická troska a dnešní novákovský idol levicových vohnoutů Adamec. Vávra je normální umělec, který nebyl žádný hrdina ale ani žádná svině.

0 0
možnosti

rezjir

11. 1. 2009 8:57
Re: Na druhou stranu si Vávra na nic nehraje

Nakonec je hezké, že člověk může z reakcí pana Tarnovského a jiných pochopit jak mohli stejné morálně těžké váhy po 45 roce vytírat s Burianem a  Mandlovou podlahu.

0 0
možnosti

oldiess

10. 1. 2009 21:53
Bezmála stoletý stařec?

Nezlobte se, ale už tímto konstatováním jste ve mně vzbudil pochyby. Tohle gentleman nedělá. Vávra je bezmála stoletý muž ve skvělé kondici, nepamatuju nikoho v takové formě, snad jen Jimmieho Daviese, guvernéra Louisiany a autora You are my sunshine, který se dožil 102 a ve stovce ještě koncertoval. Jinak Vávra si na hrdinu nehrál, je vidět jak ho stále bolí vzpomínka na tu herečku, kterou nechali dohrát a pak ji popravili. Jistěže ji mohl u sebe schovávat a pak být třeba popraven, i takoví jistě byli jen o nich už pochopitelině nevíme. Můj děda se třeba z koncentráku nevrátil, a asi bych býval sám radši, kdyby se choval jak Vávra a já ho mohl poznat. Aspn že se vrátili rodiče:-) Vávra přiznával, že uměl instinktivně proplouvat a rozhodně si na hrdinu nehrál. A vytahovat jeden remake s tou vaši poznámkou - to už bylo podobný jako ten stařec.

0 0
možnosti

oldiess

10. 1. 2009 21:53
Re: Bezmála stoletý stařec?

Mmch v Ksč jsme nikdy nebyli a StB sledovala naši rodinu od r. 1958 / apro někoho Jáchymov atd./

0 0
možnosti

P.Farsky

10. 1. 2009 21:50
Kdo nic neumí, bývá bdělý. Alespoň něco.

Pane Tarnovský, o co lépe by se Vám tento článek psal, pokud byste předtím nafilmoval něco jen zdaleka podobného "Romanci pro křídlovku".

0 0
možnosti

rezjir

10. 1. 2009 21:38
kdyby neuhnul,

tak bychom třeba přišli o Romanci pro křídlovku, a to by byla škoda, ne?

0 0
možnosti