Marek Tarnovský

Máj v dubnu...

22. 04. 2009 21:08:00
...aneb to jsou paradoxy!

Všechno souvisí se vším, říkají marxisté, zatímco recesisté parafrázují, že všechno souvisí s něčím úplně jiným. Letošní jaro ukazuje, že někdy může být všechno jinak, než se zdá - a netýká se to jenom počasí...

Předčasné léto v první půlce dubna doprovází citelné ochlazení na české politické scéně, kdy ČSSD spolu s Vlastíkem Tlustým (jehož politická dráha po zastávkách v KSČ a ODS prozatím pokračuje v jakémsi libertas nebo jak se to jmenuje) a dalšími shodila vládu uprostřed českého předsednictví EU, čímž se socialisté zachovali opravdu proevropsky. To jsou paradoxy!

Mirek Topolánek si asi musí poslední dobou po večerech rvát vlasy, že dopomohl Václavu Klausovi ke druhé pětiletce ve funkci, v níž právě je, zatímco Jiří Paroubek si pravděpodobně mne své mírně otylé ruce, že mu druhdy sympatický tah s kandidaturou všeobecně přijatelného Švejnara na předmětný post nevyšel. To jsou paradoxy!

Neonacisti si klidně pochodují Ústím, kolem nich policajtů jak much a slušní lidé - odpůrci holohlavých hovad (a nebyla to žádná anarchistická falanga, nýbrž obyčejní obyvatelé Ústí, jak dokládají svědectví) dostanou od jiných policajtů na budku, protože si dovolí proti pochodu v klidu protestovat (vizte například zde).

S velkou pravděpodobností (byť nikoli jistotou) rasově motivovaný útok na romskou rodinu ve Vítkově opět odkryl latentní (ale bohužel stále více projevovanou) xenofobii Čechů především vůči Romům, kteří sice "nejsou žádný rasisti", ale podle anket na zpravodajských serverech si například bezmála 80% čtenářů myslí, že otec umírající popálené holčičky by neměl být zproštěn ročního výkonu trestu za trestný čin, který sama vězeňská správa ozačuje za "nikoli závažný". To jsou paradoxy!

A nyní ke všemu do Prahy míří jedno z nejimbecilnějších rasistických hovad naší globální současnosti David Duke, který si pravděpodobně chce zahajlovat se svými českými soudruhy v ne-myšlení a nazývá to přednáškou. Je třeba podotknout, že Dukeovu knihu Moje probuzení vydalo české nakladatelství Kontingent, jehož činností by se podle mě měly zabývat orgány činné v trestním řízení - ale nezabývají. Nejsou to paradoxy?

A aby toho nebylo málo, je kolem ta ekonomická krize. Dostal jsem několikrát takový ten hromadný mail, které jsou zpravidla zvyklé zasílat málo zaměstnané kancelářské holčiny (většinou tyhle maily obsahují vtipy, tenhle byl poněkud jiný). Obsahoval výrok Tomáše Bati z roku 1932, v němž slavný podnikatel hodnotil tehdejší krizi z výsostně mravních hledisek. Mimo jiné mi přišel od nezaměstnané kuřačky marihuany, což jest roztomilé, protože Tomáš Baťa by měl bezesporu radost. Nebo ne? Ale stejně - jsou to paradoxy.

A tak by se dalo pokračovat... hanba mluvit! Počasí se letos trochu zbláznilo. Třeba je to všechno tím...

------

P.S.: Básník a performer Petr Váša promine, že jsem si "půjčil" do názvu svého článku název jeho básně, ale té výstižné formulaci nešlo odolat.

P.P.S.: Chcete-li se mnou o něčem diskutovat, pošlete mi mail nebo vzkaz před formulář. Tzv. diskusi po zkušenostech z minula nepovoluji a nadále povolovat nebudu. Slušným diskutérům se omlouvám, neslušní mi můžou...

Autor: Marek Tarnovský | karma: 10.20 | přečteno: 1457 ×
Poslední články autora