Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Po přečtení spalte...

...po shlédnutí zapomeňte. Bratři Coenové natočili nový film.

Tilda Swintonzdroj: www.dokina.cz

Po výtečném existenciálním thrilleru "Tahle země není pro starý" (No Country for Old Men, 2007) natočeném podle stejnojmenného románu Cormaca McCarthyho přišla slavná bratrská dvojice s vlastním námětem. "Po přečtení spalte" je žánrově těžko uchopitelný film, který se navenek tváří jako špionážní crazy komedie, na druhý pohled však zjišťujeme zajímavé a ne zcela očekávané "druhé plány", jež snímek odlišují od běžné hollywoodské produkce i od toho typu coenovských filmů, které se nevyznačují hlubšími ambicemi (Lupiči paní domácí, Raising Arisona či Nesnetiletná krutost).

Dlouhým záběrem procházíme zemskou atmosférou až k pohledu na stůl jakéhosi sekčního šéfa CIA, který se právě snaží propustit z práce analytika Ozzyho Coxe, jednu z hlavních postav snímku. Od té chvíle se stáváme svědky neuvěřitelného, propleteného i popleteného příběhu, v němž figurují nikoho nezajímající Coxovy "agentské" memoáry, Coxova žena, její milenec, jeho žena i jeho milenka, její kolega, její druhý kolega a v pozadí i ruská ambasáda, americká špionážní služba a rozvodoví detektivové.

Thrillerový děj (jehož napětí je založeno na očekávání následující události) a komediální schéma (vyplývající z toho, že žádná událost neskončí tak, jak byla zamýšlena) se stávají rámcem pro nepříjemnou úvahu o stavu člověka i lidstva na prahu 21. století: jedna z postav podléhá módním trendům natolik, že pro peníze na plastickou operaci neváhá riskovat život, všichni (anti)hrdinové toho filmu bez výjimky lžou, i ti na první pohled poctiví a "malí" lidé se dostávají do šílených a neřešitelných situací a jsouce semleti mašinerií systému (či systémů?), ocitají se v příštím okamžiku mrtví či polomrtví, to vše za bedlivého oka těch, kteří o všem vědí, protože už dávno přestalo existovat soukromí.

Jakoby Coenové k tvrzení, že "tahle země není pro starý" šmahem dodávali: A nejen pro starý, tahle  země (Země?) už není pro nikoho, je tady pro systém, v jehož rámci funguje a mimo který se rozpadá. Lidé už jakoby nežili pospolu, každý hraje výhradně svou vlastní hru a všeobecný egoismus z filmu doslova stříká - mnohem víc než místy ne zcela originální humor (přesto je to jeden z nejzábavnějších a nejdůvtipnějších filmů poslední doby). Na jedné straně se opravdu bavíte, ale zahlédnete-li mezi řádky obavu, ba úzkost, pak ji zahlédáte o to silněji - raději zapomenout a předstírat, že se nic nestalo...

Aporetický příběh končí tak, jak začal, jen v opačném gardu - vracíme se ze stolu šéfa CIA zpět do atmosféry, "nad mraky", do nebes - jenže tam už nyní namísto pánaboha tušíme špionážní družici.

Jeden z hlavounů CIA na závěr říká: "Podejte mi hlášení, až to začne dávat nějaký smysl" - a přestože má na mysli ten neuvěřitelně propletený příbeh, neubráníme se dojmu, že tím sarkasticky komentuje všechno: Nelezte mi na oči s poznáním, s filosofií, vědou - nic nemá smysl a já to dobře vím...

Coenové se pokusili propojit své dva filmařské póly, vytvořit syntézu zdánlivě neslučitelných světů: z jednoho pocházejí zábavné, neambiciózní komedie zmíněné výše, z druhého hluboké, po smyslu, možnostech a hranicích lidské existence pátrající díla Zbytečná krutost, Millerova křižovatka, Fargo či Muž, který nebyl. Nemyslím, že neuspěli (přestože osobně budu dávat i nadále přednost druhému zmíněnému - ale to je jen otázka vkusu).

Řemeslně zřejmě dokonalý snímek se skvělou kamerou a množstvím citací z žánrově spřízněných filmů (například scéna s Bradem Pittem ve skříni včetně jejího vyústění je přímým odkazem na Lynchův Modrý samet) vyniká rovněž obsazením: vedle stabilních výkonů Brada Pitta, Frances McDormandové či George Clooneyho přináší též excelentní studii na téma "studená namyšlená kráva" v podání Tildy Swinton (o to lepší, že právě ona pracovala s minimem prostoru) a další z řady brilantních hereckých kreací Johna Malkoviche.

Autor: Marek Tarnovský | středa 14.1.2009 16:42 | karma článku: 15,14 | přečteno: 1918x
  • Další články autora

Marek Tarnovský

Don Corleone a Jaromír Jágr jako shakespearovské postavy

Stručná poznámka o vhodnosti aktualizace v adaptaci divadelní klasiky a o jednom sympatickém divadle.

2.3.2011 v 8:00 | Karma: 9,13 | Přečteno: 1476x | Diskuse| Kultura

Marek Tarnovský

Za Ladislavem Smoljakem (a též za Karlem Velebným a Jiřím Šebánkem)

V souvislosti s dnešní smutnou zprávou o skonu Ladislava Smoljaka jsem se dočetl řadu nepřesností ohledně autorství postavy Járy Cimrmana, které je připisováno právě Smojlakovi, aniž by mediální svět zapátral po hlubších souvislostech.

6.6.2010 v 17:10 | Karma: 37,04 | Přečteno: 7785x | Diskuse| Kultura

Marek Tarnovský

Ikona Karel

Dva interesantní snímky z Pražského hradu. I když hovoří samy za sebe, malý komentář si neodpustím.

10.11.2009 v 18:03 | Karma: 17,84 | Přečteno: 1930x | Diskuse| Společnost

Marek Tarnovský

Máj v dubnu...

...aneb to jsou paradoxy!

22.4.2009 v 21:08 | Karma: 10,20 | Přečteno: 1458x | Společnost

Marek Tarnovský

Čím zapáchá Český lev

Dovoluji si na tomto místě zveřejnit svůj loňský článek o Českých lvech, protože zatím bohužel neztratil nic ze své věcné podstaty. Omlouvám se, nedělám takový krok často, ale situace v české kinematografii mě trápí a důvod psát znovu totéž nenacházím.

12.3.2009 v 21:09 | Karma: 17,68 | Přečteno: 2752x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2413x
"Neduživý, kosmopolitní, židofilní, plutokratický, odnárodněný intouš v žoldu cizího kapitálu."(Nick petr_sleder v diskusi o mém článku. Děkuji za odhalení!)
Narodil jsem se v Českých Budějovicích v roce 1973, ale od dětství žiju v Praze. Studoval jsem politologii, filosofii a češtinu. Připravil jsem k vydání asi desítku knih z oboru, především v nakladatelství OIKOYMENH. Hraji a režíruji divadlo v divadelním spolku Tréma 29, napsal jsem dvě divadelní hry (aktovku Majitelé a celovečerní Přátele žehu), třetí je rozepsaná. Spolupracuji s e-zinem Vinohrady.cz a snažím se pomáhat migrantům v rámci neziskovky Berkat. Živím se jako komerční grafik a tiskař.