Haddonova kronika rozkladu

7. 01. 2009 14:11:00
Anglický prozaik střední generace Mark Haddon vytvořil v románu Problémové partie působivou kroniku několika týdnů života jedné průměrné středostavovské rodiny. Chvílemi se bezuzdně smějete, chvílemi vám běhá mráz po zádech...

Oxfordský scénárista, knižní ilustrátor a nyní už také etablovaný spisovatel Mark Haddon (nar. 1962) na sebe výrazně upozornil prvotinou Podivný případ se psem (The Curious Incident of the Dog in the Night-time, 2003), kvazidetektivkou s neobvyklým ústředním hrdinou - autistickým chlapcem. Odborně dobře prokonzultovanou knihu spisovatel odvážně vypráví v první osobě a dává tím čtenáři možnost hlouběji nahlédnout do spletitých duševních pochodů tímto způsobem postiženého člověka.

Jeho druhý román, Problémové partie (2006, česky v nakl. Argo v roce 2008 v kvalitním překladu Michaly Markové), je dvougeneračním příběhem jedné rodiny - vystupuje zde především George, čerstvý důchodce, který tak nějak najednou neví, co se sebou a jehož rychlý pád na psychické dno sledujeme jako tragikomickou grotesku a zároveň jednu z hlavních dějových linek příběhu (originální název A Spot of Bother, cosi jako "nepříjemná skvrna", odkazuje na ústřední tělesný problém hlavního hrdiny, jenž atypický exém vydává i přes veškerá lékařská dobrozdání za zhoubnou rakovinu kůže a domnívá se, že umírá).

Jeho žena Jean si na stará kolena našla milence, jejich homosexuálnímu synu Jamiemu je sice jasná sexuální orientace, méně už se ale vyzná ve svých citech a jejich dcera Katie (rozvedená se závazkem) se hodlá podruhé provdat, a to za Raye, kterého nemiluje, jen se s ním cítí takřečeno v bezpečí.

Příběh autor vypráví lineárně, je to prostý a jednoduchý text napsaný vtipně třetí osobou v duchu romanopisecké tradice, jejímž ztělesněním je slavný David Lodge (krom populárních univerzitních románů Hostující profesoři či Svět je malý napsal i řadu "vážnějších" textů, z nichž asi nejvíce vyniká v Čechách téměř nepovšimnutá Terapie, která má s Haddonovým textem podobný jeden z námětů, ale jiná ideová východiska i jiné závěry).

Čtyřem hlavním hrdinům jsou na přeskáčku věnovány jednotlivé kapitoly, každá se soustředí na prožitky a pocity jen jednoho z nich včetně jeho názorů na chování či vlastnosti těch ostatních. Přesto Haddon ani jednou nepoužije opakování stejné události v jednotlivých kapitolách (s malými výjimkami, kdy se ale již odehraný děj objeví jen jako krátká vzpomínka, nutná k vysvětlení momentálního hrdinova rozpoložení). Svižným tempem jsme vedeni až ke konci, který je trpně otevřený a v této podobě knížce sluší.

Možná je román zkoumáním toho, nakolik nelze žít mezi lidmi a neumět s nimi komunikovat, možná je to "jen" temná, nesoucítící groteska s psychologickými rysy, která se soustřeďuje na nejrůznější, především nevědomé a nezamýšlené způsoby, jakými lze ublížit svým blízkým i sobě samému. I když...

Příběh se stále více točí kolem zamýšlené, rušené a znovuobnovované svatby Katie a Raye - a ta má být v náhledu postav i v logice vyprávění jakýmsi katalyzátorem jak rodinných problémů, tak problémů jednotlivých postav. Na konci jsme ale konfrontování s podivným pocitem jisté bezvýchodnosti - jakoby v dnešní době stále rafinovanějších neuróz a poruch osobnosti už nebyla možná katarze, očištění, nový začátek. I milostné úspěchy mladší generace se ve srovnání s troskovitým životem rodičů jeví poněkud - dočasné...

Haddon napsal nesmírně zábavnou a živou knížku s výrazným podílem "druhého plánu", kterou vřele doporučuji - rovněž pro její otevřenost a také pro sympatickou bezskrupulóznost, která z ní čiší.

K prodeji je například zde.

Autor: Marek Tarnovský | středa 7.1.2009 14:11 | karma článku: 9.45 | přečteno: 1248x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 6.49 | Přečteno: 191 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 309 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 18 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2413

"Neduživý, kosmopolitní, židofilní, plutokratický, odnárodněný intouš v žoldu cizího kapitálu."
(Nick petr_sleder v diskusi o mém článku. Děkuji za odhalení!)

Narodil jsem se v Českých Budějovicích v roce 1973, ale od dětství žiju v Praze. Studoval jsem politologii, filosofii a češtinu. Připravil jsem k vydání asi desítku knih z oboru, především v nakladatelství OIKOYMENH. Hraji a režíruji divadlo v divadelním spolku Tréma 29, napsal jsem dvě divadelní hry (aktovku Majitelé a celovečerní Přátele žehu), třetí je rozepsaná. Spolupracuji s e-zinem Vinohrady.cz a snažím se pomáhat migrantům v rámci neziskovky Berkat. Živím se jako komerční grafik a tiskař.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...