Don Corleone a Jaromír Jágr jako shakespearovské postavy

2. 03. 2011 8:00:01
Stručná poznámka o vhodnosti aktualizace v adaptaci divadelní klasiky a o jednom sympatickém divadle.

Pražské Malé Vinohradské divadlo (MVd) je generačním souborem s vyhraněným názorem, solidním intelektuálním zázemím a poněkud nešťastným a zavádějícím názvem. Vzniklo v roce 2005 z podhoubí někdejších studentů herectví u velezkušeného docenta Václava Martince.

Vedle generačně i lidsky spřízněného ansámblu má štěstí i na několik zajímavých osobností "za scénou", ať je to uznávaný dramatik David Drábek, který přímo pro MVd napsal již tři hry, výtečný dramatizátor literárních předloh a sám zajímavý autor Jiří Roth či režisérský tandem Pavel Khek a Peter Chmela, který je podepsán pod většinou z nejzajímavějších kusů divadla.

Právě tento tandem se před časem ujal inscenace Shakespearovy Zimní pohádky, která patří k tomu nejlepšímu, co jsem kdy z divadelní klasiky viděl.

Nejde vůbec o herecké výkony, třebaže v představení se vzácně nevyskytuje žádný průšvih a přestože výkony Ivany Machalové, Petra Pochopa a zejména hostujícího Jiřího Panznera jsou dokonce vynikající, u posledně jmenovaného částečně atakující hranici interpretační geniality.

Nejde o strohou, ale funkční výpravu, která snad ani výpravou není a která tak dovádí mrazivou atmosféru inscenace na samotnou mez snesitelnosti.

Jde o interpretační rámec celého představení, o výborný nápad Shakespearův kus celkově aktualizovat všemi možnými prostředky s bohulibou výjimkou širšího zásahu do textu. Sledujeme tedy sice hru protikladů, která primárně pojednává o tématech jakými jsou nevěra versus důvěra, vina versus odpuštění, pravda versus lež atd., sledujeme hru Shakespearovu, která však proniká k divákovi množstvím současných motivů.

Jde napříkald o využití televize coby orákula, použití rockových fláků od Elvise před Zappu po Sex Pistols coby scénické hudby, zcela nesamoúčelné zakomponování invalidního vozíku coby vícečetného symbolu mezi důležité rekvizity atd.

To vše je korunováno prvoplánovou stereotypizací, využitím (v českém prostředí při inscenování klasiky bohužel ne zcela zažitých) zcizovacích postupů při herecké práci a nezbytnou interpretační nadsázkou.

Zimní pohádka se odehrává napůl v Čechách a napůl na Sicílii. Obě země jsou v Shakespearově pojetí středozemními ostrovy, leč stylizace Sicilanů do coppolovských mafiánů a Čechů do připitomělých buranů chlastajících pivo před obrazovkou s hokejem hraje skoro jako další postava, jako výraz jakéhosi kolektivního pavědomí (a nejde přirozeně o překlep).

Jedná se najednou o hru o nás dnes, která svým pojetím paradoxně vychází vstříc právě tak současnému diváku jako samotnému Shakespearovi.

Zkrátka a dobře - inscenační aktualizace klasických kusů mohou někomu způsobovat nepříjemné stavy, protože v jisté rovině naplňují skutkovou podstatu trestného činu znásilnění. Přitom dobře pojatá inscenace může fungovat jako moderní verze klasického kusu i jako autorská výpověď zároveň.

Příklad druhé možnosti lze nalézt v Malém Vinohradském divadle, kde bude mít Shakespearova Zimní pohádka v režii Pavla Kheka a Petera Chmely 21. března 2011 (bohužel) svou derniéru.

Autor: Marek Tarnovský | středa 2.3.2011 8:00 | karma článku: 9.13 | přečteno: 1475x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.07 | Přečteno: 204 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 309 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 18 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2413

"Neduživý, kosmopolitní, židofilní, plutokratický, odnárodněný intouš v žoldu cizího kapitálu."
(Nick petr_sleder v diskusi o mém článku. Děkuji za odhalení!)

Narodil jsem se v Českých Budějovicích v roce 1973, ale od dětství žiju v Praze. Studoval jsem politologii, filosofii a češtinu. Připravil jsem k vydání asi desítku knih z oboru, především v nakladatelství OIKOYMENH. Hraji a režíruji divadlo v divadelním spolku Tréma 29, napsal jsem dvě divadelní hry (aktovku Majitelé a celovečerní Přátele žehu), třetí je rozepsaná. Spolupracuji s e-zinem Vinohrady.cz a snažím se pomáhat migrantům v rámci neziskovky Berkat. Živím se jako komerční grafik a tiskař.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...