Diskuse

Co je přechylování...

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

viveka77

14. 3. 2009 16:09
Tohle "počešťování" všeho za každou cenu

Tohle "počešťování" všeho za každou cenu se mi dnes předvedlo v mailu od nejmenované společnosti, kde jsem se nedávno registrovala jako řekněme paní Nováková.

Mail, který jsem od nich dnes obdržela, byl adresován "pro pana Novákováho" ;-D;-D;-D

0 0
možnosti

František Kostlán

8. 3. 2009 14:23
Marku,

mám tu čest s tebou po dlouhé době nesouhlasit. A myslím, že by s tebou nesouhlasila ani paní Edit Piafová, o paní Madonové či paní Jevtušenkovovovovovové, ani nehovoře.

Což takhle cizí ženská příjmení ponechat v prvním pádě nepřechýlená a přechylovat je až v pádech ostatních, a to jen tehdy, kdy by nepřechýlený výraz dával větné vazbě na frak.

Jinak - tvůj příklad pokulhává, čeština je naštěstí natolik bohatá, že totéž lze vyjádřit několika způsoby, tedy i srozumitelně pro všechny.

Co se týká ruských hokejistů: po okupaci Československa v roce 1968 hrála československá reprezentace na hokejovém mistrovství světa proti sovětské reprezentaci dvakrát a pokaždé ji porazila, což bylo předmětem celonárodních oslav. Minimálně od té doby jsou ruští hokejisté pro nás Rusáci - ruská zahraniční politika totiž zatím neskýtá jiný, vstřícnější pohled na ruské mocné, než za komunismu.

Rusáci... fůj!

0 0
možnosti

marekmotor

12. 3. 2009 20:50
Re: Marku,

Milý Františku, zkus si přečíst alespoň pravidla, Tvoje reakce je bohužel jen snůška pitomostí. Především se zpravidla nepřechylují umělecké pseudonymy (Piaf), křestní jména (Madonna) či příjmení končící vyslovitelnou samohláskou (Lolobridiga). Prvně jmenovaný příklad je věcí vžitého úzu, u dvou posledně jmenovaných odpadá i jazykový důvod, neboť jsou sama o sobě ohebná. Můj příklad samozřejmě funguje, je to bezesporu extrémní případ, na kterém je celý problém ale hezky vidět.

Ad ruští hokejisté - když budou Kostlán s Holáněm kafrat v hospodě, pak nechť si užívají jazyk, který jim je vlastní, ale v médiu veřejné služby je něco takového nepřípustné. U Tebe coby známého zastánce politické korektnosti mě tohle zvlášť zaráží - nebo snad platí politická korektnost jen pro někoho? A pak tedy v jaké míře? Pro rusáky tedy ne - a co pro pšonky, pro žabožrouty, skopčáky, účka, rumunský cíga, anglány, skotáky, židáky, arabáše... Prober se!

0 0
možnosti

captain cook

4. 3. 2009 3:39
uzus

"..Cizí příjmení se dle vžitého úzu mají přechylovat ..."

Maji... ale úzus a ve skale vytesane pravidlo jsou dva ruzne pojmy. Ze je neco podle vžitého úzu nedava zaruku, ze je to nejspravnejsi. Viz tato zajimava informace: "Pokud k nějakému jednání dochází na základě úzu, neznamená to nutně, že je to

způsob nejsprávnější, nebo nejlepší.";-)

0 0
možnosti

captain cook

4. 3. 2009 4:51
úzus

***pokr. zkracene z textu***  "... bez přechýlení by nebyla možná flexe a nesklonnost příjmení by vytvářela absurdní

jazykové situace.... bez dalšího

upřesnění bychom nerozeznali podmět a předmět .." Nikdo mi dosud jeste nevysvetlil absurditu proc - kdyz to rozeznaji v cizich jazycich, ktere zenska prijmeni neprechyluji- to dela takovou potiz jen Cechum?

"Okamžikem přijetí cizího příjmení do českého projevu se cizí příjmení stává integrální součástí českého jazyka..."  Mozna, ze cestina se drzi úzu, ktery ji dovoluje zmenit vsechno co shrabne. Aspon tedy podle linguistu tak zanicenych hrou na vlastnim pisecku, ze je zivot mimo jejich pisecek a tim cely ostatni svet uplne miji.

Z hlediska civilizovane spolecnosti zmena jmena= jeho komoleni. Trebaze se nekomu to slovo nelibi, nemeni to nic na faktu, ze umyslne komoleni jmena je povazovano za nedostatek ohledu k nositelum jmena a za nedostatek ve spolecenskem chovani. Cesky a jednoduse se tomu rika buranstvi.

0 0
možnosti

tojsouveci

3. 3. 2009 9:06
No jo

Blanka Matragiová s shodla s Agelinou Jolliovou, že nejlepší písničky měla stejně ta Suzi Quatrová.

A proč vlastně dělat výjimky? Proč diskriminovat Janků?

Shodla se s nimi i Ivana Jankůová!R^

0 0
možnosti

Saša

3. 3. 2009 7:37
Přechylování je jen forma skloňování.

Čeština je jazyk ohebný a bez ohýbání slov se nedomluvíme. Proto je přechylování coby zvláštní případ ohýbání nezbytné. Nepřechylování vypadá v hovoru jako basic english nějakého massa Bob.

0 0
možnosti

aussie

3. 3. 2009 8:02
Re: Přechylování je jen forma skloňování.

ale no tak... :-) chytry se domluvej trema recma a blbcum nepomuze ani prechylovani... :-)

0 0
možnosti

Macurobijec sir Humprey

3. 3. 2009 2:36
až na ty rusáky celkem souhlas

:-)

Je vidět, že jste se narodil až po okupaci

0 0
možnosti

aussie

2. 3. 2009 23:56
Chce to jen zvyk...

Uvidite, ono to pujde... ;-D Pred sto lety jsme vykali rodicum a bylo to ok, za dvacet let uz snad nebudeme delat z cizinek -ove... Snad... :-)

0 0
možnosti

viveka77

3. 3. 2009 0:49
Re: Chce to jen zvyk...

Já tomu věřím :-) čeština to zvládne. A jazykovědcům nezbyde než to přijmout jako fakt. :-)R^V[>-]

0 0
možnosti

Wendolene

2. 3. 2009 22:37
Prechylovani cizich prijmeni je uchylka

Jde o to respektovat prijmeni cizinek a nekomolit jejich prijmeni, je slusne oslovovat lidi tak, jak se predstavi. To, ze by Cesi nerozumeli, zda jde o zenu ci muze, je jenom vymluva lenosnych lidi, kterym se nechce myslet. Jde to i bez ova. Prvni damy Michelle Obama prijede do Prahy. Herecka Ryan okouzlila Colina Firtha ( muzske prijmeni se sklonuje) atd. Jde uvest titul one damy ci napsat pani pred prijmeni. Jde to, chce to jenom myslet a respektovat ostatni. Jak by Cesi jeceli, kdyby cizinci rikali Wenceslaus Clause ci Dagmar Havel. Slovensky tisk uz v dnesni dobe neuvadi podobne patvary a respektuje cizinky, takze pise o Kate Winslet, ktera vyhrala Oscara atd.

0 0
možnosti

captain cook

4. 3. 2009 3:03
Re: Prechylovani cizich prijmeni je uchylka

Samozrejme, ze se predevsim jedna o respekt.

Zajimave, ze v clanku o Michelle Obama si pan redaktor zvolil kratsi prechylenou verzi jejiho prijmeni. Proc? Normalne totiz Obama+ova = OBAMAOVA. Kdyz nasilne prechylovat vsechno co (i jen obcas) nosi sukne, tak proc najednou menit pravidla? Odvozeno zpetnym smerem, Obamova je prechylena forma od OBAM, ne ObamA.

http://zpravy.idnes.cz/do-ceska-prijede-i-prvni-dama-usa-michelle-obamova-fb5-/zahranicni.asp?c=A090302_182932_zahranicni_stf

Tem, kdo jsou skalopevne presvedceni, ze bez prechylovani by nepoznali muze od zeny, silne doporucuji si vsude v clanku dosadit  skutecne prijmeni americke prvni damy tj. Obama.  Pak si jen tak na zkousku predstavte, ze nejaky pan Obama z clanku je naprosto neznamy clovek, o nemz jste dosud neslyseli. Pak si cely clanek znovu prectete. Jeste nekdo bude potom tvrdit, ze ma potize rozumet jestli chlap nebo zenska?

0 0
možnosti

viveka77

2. 3. 2009 22:12
Tak tuhle fintu znám

Pán dává jemně, vzdělaně a s úzkostlivou korektností najevo, že pokud s ním někdo náhodou nesouhlasí, bude pokládán za amatéra a nevzdělance :-)

0 0
možnosti

marekmotor

2. 3. 2009 22:21
Re: Tak tuhle fintu znám

Ó nikoli, poukazoval jsem jen na to, že masa lidí, kteří netuší, o co jde, vyjadřuje nekompetentní názory. Až se začnu zasvěceně vyjařovat k principu parní turbíny, budu muset počítat s tím, že mě někdo povolanější klepne přes prsty. Nic víc, nic míň.

0 0
možnosti

Gmur

2. 3. 2009 21:09
mimochodem specielne pro vas

Jiste svedectvi :

"....Moje manzelka je rozena Svycarka a kdyz jsme si v bance otvirali konto, tak ji donutili aby si pripsala ke jmenu -ova. Hledela na me vydesene e nevedela jak ma reagovat. Tvrdila ze se tak nejmenuje,vytahla dokonce jei Svycarsky pas,ale vsemohouci pani bankovni urednice ji dala ultimatum, bud si pripise k prijmeni -ova a nebo nam konto neotevrou!! "

 Nekomu to proste vadi.

0 0
možnosti

marekmotor

2. 3. 2009 22:18
Re: mimochodem specielne pro vas

Pokud někdo nezná svá občanská práva či se jich nechce/neumí domáhat, nechť z toho neviní český jazyk, ten za to opravdu nemůže. Bankovní úřednice vskutku není relevantní osobou a obecně pokud vím platí, že závazný je tvar uvedený v prvním dokladu (rodný list, oddací list apod.)

0 0
možnosti